Seo Services

Заступник міністра у Чернівцях порадив вирішувати проблеми розвитку гірських територій в економічній площині

Державна регіональна політика в Карпатському регіоні серед іншого має забезпечити ефективний розвиток гірських територій. На цьому наголосив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода в ході робочого візиту до Чернівецької області. В регіоні сьогодні проходить розширена нарада з обговорення актуальних питань реалізації регіональної політики в Карпатському регіоні.
Перший заступник Міністра констатував, що статус гірських мають 715 населених пунктів в Україні, серед них 279 або 39% розташовані на висоті понад 600 м.
«На цих територіях - значні соціально-економічні диспропорції, а життя громадян в гірських населених пунктах суттєво відрізняється від життя на рівнинних територіях країни. Особливості гірських територій позначаються і на рівні забезпеченості соціальною інфраструктурою, розвиток якої стримується природними факторами. Зокрема, віддаленість гірських населених пунктів та низька якість дорожньої інфраструктури зумовлює особливості розміщення та функціонування закладів освіти, охорони здоров’я та культури. Тому ми маємо приділяти особливу увагу розвитку таких населених пунктів, починаючи з питань планування такого розвитку», - сказав В’ячеслав Негода.
В 2018 році, за дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, розпочався процес розробки Державної програми розвитку гірських територій українських Карпат на період до 2023 року. Робочу групу з аналізу проблемних питань гірських територій  очолив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода. Він поінформував, що вже підготовлено робочий проект Концепції розвитку гірських територій, який ґрунтується на кращих світових практиках.
«В кінцевому варіанті ми повинні вийти на Державну стратегію чи програму розвитку гірських територій, яка має стати частиною загальної Державної стратегії регіонального розвитку», - зазначив перший заступник Міністра. Він також додав, що в 2018 році Уряд приділив увагу вирішенню проблемних питань розвитку територіальних громад, розташованих у гірській місцевості, зокрема, фінансовому забезпеченню, створенню умов для належного фінансування закладів освіти та охорони здоров’я, наданню населенню якісних освітніх і медичних послуг.
«Водночас, необхідно вирішувати проблеми розвитку гірських територій, що лежать в економічній площині, та навчитися використовувати притаманні цим територіям переваги. Гірські населені пункти у порівнянні з іншими, не мають належних умов, аби надавати якісні послуги людям. Веду мову про нерозвиненість транспортних мереж, енергетичної та телекомунікаційної інфраструктури. Звідси - низький рівень доступності територій, недоступність послуг для населення, несприятливий бізнес клімат і, як наслідок, безробіття, еміграція, демографічне старіння населення. Але ми це все можемо і маємо виправити. Тим більше, що гірські території мають низку переваг і їх потрібно використовувати», - сказав В’ячеслав Негода.
Він зосередив увагу на тому, що пріоритетні завдання розвитку гірських територій мають бути чітко визначені у кожній регіональній стратегії розвитку та у планах заходів з їх реалізації до 2020 року, серед яких мають бути:
  • розвиток і розбудова інфраструктури, перш за все дорожньої, транспортної, комунальної, телекомунікаційної;
  • розвиток традиційного гірського, сільського, лісового господарства, промислів і ремесел, впровадження екологічно чистих технологій у виробництво та переробку продукції;
  • створення кластерів та інших новітніх організаційних форм виробничо-господарської діяльності;
  • розвиток відновлювальних джерел енергії;
  • розвиток туризму та рекреації;
  • створення сприятливих умов для розвитку бізнесу.
Раніше В’ячеслав Негода заявив, що розвиток гірських територій має стати пріоритетним завданням для регіонів на найближчі років п’ять
Довідка:
Карпатський  регіон України  займає територію площею 56,6 тис. км2 і окреслюється межами чотирьох адміністративних областей – Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької.
На території Карпатського регіону статус гірських мають 715 населених пунктів:
Закарпатська область – 215;.
Івано-Франківська область – 240;
Львівська область – 196 н.п., що складає 17% площі області, на якій проживає 158,6 тис. осіб або 6% населення регіону;
Чернівецька область – 64 н. п. (високогірних - 48 н. п.), що становить 16,1% території області, на якій проживає  44,5 тис. осіб, що становить 5% населення області. Загальна площа населених пунктів, що мають статус гірських складає 1304,8 км2.

 Джерело: https://decentralization.gov.ua/news/10330
Заступник міністра у Чернівцях порадив вирішувати проблеми розвитку гірських територій в економічній площині Заступник міністра у Чернівцях порадив вирішувати проблеми розвитку гірських територій в економічній площині Reviewed by новини on грудня 18, 2018 Rating: 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.